Socker lurar bakterier - LäkemedelsVärlden

Socker lurar bakterier

Lite socker gör inte bara att medicinen slinker ner lättare. Det
kan också få antibiotika att bita på motståndskraftiga bakterier.

23 maj 2011, kl 13:23
0

Att tillsätta socker till antibiotika kan få bakterier som den inte annars biter på att göra susen. Det har amerikanska forskare kommit fram till i en studie som publicerats i Nature. De har tittat på typer av Staphylococus aureus och Escherichoa coli som är vad man kallar persistenta. Det innebär att de klarar av att överleva en antibiotikabehandling eftersom de stänger ner sin metabolism när de utsätts för det.

Forskarna såg att när de tillsatte socker till antibiotikan så fortsatte bakteriernas metabola aktivitet vilket gjorde att de fick i sig av antibiotikan. I kombination med socker lyckades de döda 99,9 procent av de resistenta bakterierna inom två timmar. Samma försök utan socker hade däremot ingen effekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng