Annons

Snabb plan för avveckling i Södertälje

Avvecklingen av Astrazenecas forskningsverksamhet i Södertälje går i
rasande fart. Först ut är de anställda som senast under juni månad ska
få veta när de slutar. Och i december ska majoriteten ha slutat.

2 apr 2012, kl 18:08
0

Det har nu gått två månader sedan Astrazeneca meddelade att man lägger ner forskningsverksamheten i Södertälje. Nu har en tidsplan för hur avvecklingen ska gå till börjat utforma sig. De som arbetar med forskningsprojekt i tidig fas får lämna företaget först, redan i slutet av april. I juni ska alla berörda få veta när de slutar och i slutet av augusti har ungefär hälften slutat. Planen är att i slutet av året ska de allra flesta ha slutat, men fackliga förhandlingar pågår fortfarande. Ett 40-tal forskare har blivit erbjudna tjänster vid Astrazenecas verksamhet i Mölndal.
– Det är en tuff men realistisk tidsplan som styrs av projekten och avvecklingsaktiviteten, sa Gunilla Osswald, ansvarig för avvecklingen av forskningsverksamheten, vid en pressträff den 2 april.

För att stödja personalen anordnar Astrazeneca bland annat arbetsmarknadsdagar, starta eget-dagar och inspirationsföreläsningar med tidigare anställda vid företaget i Lund. Dessutom har det startats en virtuell mötesplats för anställda, potentiella arbetsgivare och andra intressenter på Linkedin. Gruppen, som heter Astrazeneca R&D Södertälje and beyond har runt 700 medlemmar.

Det finns även en plan för forskningsprojekten i tidig fas. 25 stycken projekt ska föras över till Astrazenecas virtuella forskningsorganisation och 5 förs över till andra delar inom företaget. Runt tio forskningsprojekt förs över till ?new opportunities? vilket innebär att de kan säljas ut. I oktober ska de sista projekten i tidig fas ha lämnats över och i november ska de sista projekten i sen fas blivit överlämnade.

Några av de anställda har visat intresse för att köpa loss både projekt och utrustning, men i nuläget är en helhetslösning med välutrustade lokaler högsta prioritet. Det är totalt 150 000 kvadratmeter med både laboratorielokaler och kontorslokaler som Astrazeneca, om möjligt, vill hitta en ensam ägare till.