Annons

Skrämselkampanj mot handel på nätet

Amfetamin, potensmedel och smärtlindrande medicin är några av
produkterna som marknadsförs i en annons av “crimemedicine.com”. Bakom annonsen står Läkemedelsverket som vill uppmärksamma svenskarna om
risken med att köpa läkemedel på internet.

13 okt 2008, kl 14:05
1

Annons

I dag startar en omfattande kampanj från Läkemedelsverket om näthandel. Målgruppen är alla som skulle kunna tänka sig att köpa läkemedel på internet vilket är 35 procent av alla svenskar enligt en färsk undersökning. Omkring 250 000 svenskar har redan gjort det.

 Många av dessa anser sig själva kunna bedöma om det är säkert eller inte något som oroar myndigheterna. Därför har läkemedelsverket fått i uppdrag av socialdepartementet att informera allmänheten om riskerna. För det är riskfyllt att handla läkemedel på nätet. Ungefär 96 procent av det som säljs på nätet är illegala produkter och mer än hälften är förfalskade och i många fall rent giftiga.

 “Önskar du också att dygnet hade fler timmar? Amfetamin ökar din prestationsförmåga många gånger om, så att du kan utnyttja dygnets alla timmar och vara på topp 24/7? . Så lyder några av de provocerande budskapen på internetsidan crimemedicine.com som lovar hjälp och bättring för ett stort antal problem. Den som surfar in på sajten upptäcker snart att det varken går att köpa droger eller läkemedel. I stället finns länkar till information om vilka risker det finns med att köpa läkemedel på internet.

Kerstin Hjalmarsson är projektledare för gruppen som arbetar med olaglig läkemedelsförsörjning och säger att det är viktigt att ändra folks beteende i ett tidigt skede.
–    Undersökningar visar att en person som känner någon annan som handlat läkemedel på nätet är mer benägen att själv göra det. Vi hoppas med kampanjen att kunna komma åt dessa och få dem att förstå riskerna, säger Kerstin Hjalmarsson.

Kampanjen kommer också att gå i tv och i tidningar. För att se kampanjen gå in på www.crimemedicine.com.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Mycket intressant och lovvärt. Jag hoppas att ni når ut ordentligt med denna information.