Annons

SKL vill ha arbetsgrupp för dyra mediciner

Det uppmärksammade fallet men en ung mans läkemedel mot
Hunters sjukdom har lett till att Sveriges kommuner och landsting vill starta
en arbetsgrupp som ska se över höga läkemedelskostnader.

14 sep 2007, kl 10:59
0

När det tidigare i veckan blev känt att Karolinska universitetssjukhuset inte tänkte betala läkemedelsbehandlingen fören 20-årig man som lider av Hunters sjukdom startade en hetsig debatt. Han har under tre år fått läkemedlet eftersom han ingått i en klinisk prövning, och när denna nu tog slut beslutade sjukhuset att de inte hade råd att betala för den fortsatta behandlingen som kostar 10 miljoner kronor per år.

 

Fallet har nu lyfts till Stockholms läns landsting vars tjänstemän ska utreda frågan. Biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt sa i ett pressmeddelande att den här sortens beslut inte ska behöva tas av ett enskilt sjukhus eller klinik. Under tiden utredningen pågår ska patienten få läkemedlet som då betalas av landstinget.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill nu starta en speciell arbetsgrupp för att se över hur sjukvården ska tackla dyra läkemedel. Tanken är att arbetsgruppen tillsammans med socialdepartementet ska göra en långsiktig analys av hur finansieringen av nya dyrare läkemedel ska lösas.
– Den diskussionen ska handla om både finansieringen av nya dyra läkemedel, extremt dyra särläkemedel som används vid specialbehandlingar och nya vacciner, men också hur former för ett eventuellt stöd kan se ut. Lösningen måste vi finna gemensamt, säger Ellen Hyttsten från SKL i ett pressmeddelande.