Skiftande indikationer problem i arbetet mot resistens

Generiska antibiotika med vidare indikationer än originalet ökar risken för resistensproblematik, menar experter. Kinolonpreparatet ciprofloxacin är ett exempel.

17 maj 2004, kl 14:04
0

Annons

Det finns idag en mängd olika ciprofloxacinprodukter på Läkemedelverkets lista över utbytbara produkter. Flera av de generiska preparaten har delvis andra indikationer och doseringar än originalpreparatet, Ciproxin. Till exempel har flera av dem, enligt produktresumén och därmed också Fass, okomplicerad cystit som indikation.

Resistensproblematik

? Det här är mycket olyckligt. Vi riskerar att få en resistensproblematik om man feldoserar och börjar använda preparatet mindre restriktivt, säger Anders Österlund, ordförande i Referensgruppen för antibiotikafrågor.

Referensgruppens rekommendation är att ciprofloxacin ska användas som ett alternativt förstahandspreparat vid övre urinvägsinfektioner, prostatit och svåra bakteriella tarminfektioner. Normalt ska det inte användas vid behandling av luftvägsinfektioner. Nedre okomplicerad urinvägsinfektion hos kvinnor ska överhuvudtaget inte behandlas med kinoloner enligt referensgruppen.

? Överhuvudtaget ska kinoloner på grund av ökande resistens användas mycket restriktivt, säger Anders Österlund.

? Vi arbetade under flera år tillsammans med Läkemedelsverket för att få mer enhetliga formuleringar i Fass, med precisa indikationer. Men nu är vi tyvärr på väg att få allt fler av dessa mer oprecisa indikationer igen.

Skälet är inträdet i EU som innebär att produktresumén i det land där preparatet en gång godkänts också gäller i Sverige.
Referensgruppen har inte gjort någon systematisk genomgång av hur indikationerna mellan olika generika skiljer sig, men Anders Österlund säger att det finns flera exempel.

? Potentiellt kan det här bli ett problem. Men vi arbetar nu på EU-nivå för att vi ska få till en gemensam syn på när antibiotika är användbart eller inte. Det arbetet tuffar på, men det är långt kvar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng