SEN SIST vecka 33-35

Länkar till nyhetssammanfattningen i nummer 5 2008.

8 sep 2008, kl 16:31
0

11 augusti
REJES ÅLDERSGRÄNS FÅR KRITIK
Åldersgränsen och förbudet för kommuner och landsting att sälja läkemedel. Det är några av de frågor som flera remissinstanser reagerat mot när de tyckt till om betänkandet ?Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel?.

11 augusti
FÖRSLAG OM AMERIKANSKT NICE
Två demokratiska senatorer vill grunda ett amerikanskt institut som ska utvärdera vilka läkemedel och behandlingar som är mest kostnadseffektiva.

12 augusti
INTERNETAPOTEK TILL HD
Sex män som åtalats och dömts i Svea hovrätt för att ha drivit internetapotek har överklagat domen till Högsta domstolen.

13 augusti
CHEF FÖR ITALIENSKA LÄKEMEDELSVERKET AVSKEDAD
Chefen för det italienska läkemedelsverket AIFA har avskedats. Anledningen är att verket varit inblandat i en omfattande mutskandal.

13 augusti
OMREGLERINGEN AV RECEPTFRITT SKJUTS UPP
Omregleringen av receptfria läkemedel skjuts upp. Regeringen vill att marknaden först ska släppas fri för receptbelagda läkemedel. Men när det bil är ännu inte klart.

13 augusti
SCHERING-PLOUGH UTÖKAR I KINA
Läkemedelsbolaget Schering-Plough ska satsa mer på sin verksamhet i Kina. Bolaget har etablerat Shanghai Schering-Plough Pharmaceutical Co. Ltd i Shanghai i Shanghai.

14 augusti
EMEA ÖKAR KONTROLLEN AV TYSABRI
Användning av MS-läkemedlet Tysabri har kopplats till infektioner i hjärnan. Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA, undersöker nu om det behövs nya riktlinjer för läkemedlet.

15 augusti
APOTEKET SÄLJER ALLTMER RECEPTFRITT
Apoteket stärker sitt rörelseresultat för första halvåret 2008. Förbättringen beror främst på en ökad försäljning. Mest ökade försäljningen av hälsoprodukter och läkemedel för egenvård.

18 augusti
TIO NYA CANCERLÄKEMEDEL PER ÅR
I juli 2007 bestämde regeringen att starta en utredning om en nationell cancerstrategi. Kerstin Wigzell utsågs till utredare och  i början av nästa år ska presentera sin plan.

21 augusti
TV4 DÖMT FÖR SMYGREKLAM
Det är TV4:s program Förkväll som var lite för positiva till Apotekets internetbutik. Nu får de böta 200 000 kronor.

25 augusti
AKTIVISTER STORMADE SMI
Ett 50-tal djurrättsaktivister slog på måndagsmorgonen sönder väggrinden in till Smittskyddsinstitutet i Solna.  Demonstrationer har också hållits utanför läkemedelsföretag.

26 augusti
VD UTSEDD FÖR APOKET OMSTRUKTURERING AB
Eva-Britt Gustafsson blir vd för Apoteket Omstrukturering AB. Hennes första uppgift blir att analysera den framtida marknaden.