Annons

SBU: Fetma hot mot hälsan

Fetma har på bara 20 år blivit nästan dubbelt så vanlig i Sverige. Det visar en ny rapport från SBU.

20 jun 2002, kl 13:49
0

Annons

Förekomsten av fetma och dess följdsjukdomar ökar mycket snabbt, både hos barn och vuxna i Sverige. Rapporten visar att det finns en rad åtgärder mot fetma som ger kortsiktiga resultat. Problemet är att få viktminskningen att bestå. Bästa resultat på lång sikt får man av operation med så kallad gastric bypass.

Om läkemedelsterapi säger SBU att orlistat eller sibutramin i genomsnitt ger två till fem kg viktminskning utöver den som enbart råd om kost och motion kan ge. I kliniska prövningar har en fjärdedel till en femtedel av de som påbörjat läkemedelsbehandling gått ner minst 10 procent i vikt jämfört med hälften så många av dem som behandlats med placebo. Inga studier har pågått längre än två år och därför vet man inte hur medlen påverkar vikt och sjuklighet på längre sikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng