Annons

Sara Arámbula bytte labb mot scen

Som professionell berättare gör Sara Arámbula ibland berättarronder för barn på sjukhus. Genom sina historier får hon barnen att för en stund tänka på någonting helt annat än sjukdomen.– Visst kan det vara tungt att möta en ungdom som precis försökt att ta sitt liv eller ett barn där familjen just fått ett svårt cancerbesked. […]

14 jun 2011, kl 15:15
0

Som professionell berättare gör Sara Arámbula ibland berättarronder för barn på sjukhus. Genom sina historier får hon barnen att för en stund tänka på någonting helt annat än sjukdomen.
– Visst kan det vara tungt att möta en ungdom som precis försökt att ta sitt liv eller ett barn där familjen just fått ett svårt cancerbesked. Men genom att fokusera på historierna och inte på sjukdomen får barnen en paus. Aldrig känner jag mig så viktig som berättare som då.

Sedan fem år försörjer sig Sara Arámbula som berättare. Hon har sitt egna företag och ger berättarföreställningar där hon framför sina historier, både i Sverige och utomlands. Men som apotekarstudent i Uppsala var det inte riktigt det hon trodde skulle hända.
– Jag läste i Uppsala och var i och för sig väldigt engagerad i spex och teater på fritiden. Men det slog mig aldrig att det skulle bli någonting annat än en hobby.
Efter avklarad apotekarexamen var Sara inställd på att doktorera men blev erbjuden jobb på det nystartade företaget Zelmic Technologies AB i Lund. Där arbetade hon med uppdragsforskning för läkemedelsutveckling och Sara ansvarade för in vitro-testerna, en tid som hon beskriver som rolig och spännande. Men så kom sommaren som skulle förändra allt. Sara anmälde sig till en sommarkurs i muntligt berättande vilket hon beskriver som en milstolpe i livet. En tanke växte fram – tänk om jag kan försörja mig på det här?
– Man får ju inte veta om man inte provar.
Och nu rullar det på för Sara och hennes berättande. 2009 blev hon nordisk mästare i berättande. På frågan om det är någonting hon saknar från apotekaryrket är svaret de komplicerade excelarken.
– Jag gillade verkligen att mata in en massa information och få till det så att det stämmer.

Sara Arámbula har hittills inte stött på någon annan apotekare som sadlat om till berättare. Men själv har hon ett drömprojekt som hon hoppas göra i framtiden.
–  Jag skulle vilja göra en föreställning för folk i som jobbar med läkemedel, skrönor där apotek, läkemedel och farmacevter står i centrum.