Rusning efter jod

I Asien och USA rapporteras en kraftigt ökad efterfrågan av jod.

16 mar 2011, kl 13:18
0

Annons

De dramatiska händelserna i Japan, där flera reaktorer vid kärnkraftverket Fukushima havererat efter jordbävningen och tsunamin förra veckan, har orsakat en rusning efter jodtabletter i delar av Asien och USA. På amerikanska västkusten rapporteras att jod är slutsålt på många håll.

Enligt rapporter från såväl amerikanska som europeiska läkemedelsföretag är jod inte en produkt som lagras i större omfattning. Produkterna tillverkas i regel efter beställning. Men nu har katastrofen i Japan väckt såväl läkemedelsbranschen som politiska beslutsfattare inför frågan om hur en eventuell kärnkraftsolycka ska hanteras.

I USA genomförs nu en granskning av befintliga rekommendationer till allmänheten, tillkännagav en talesman för Obamaadministrationen i tisdags. Redan nu nämner administrationen att det ur ett samhällssäkerhetsperspektiv kan behövas större lager av jod i händelse av en kärnkraftsolycka.

Samtidigt flaggar amerikanska hälsovårdsmyndigheter för att det finns risker med att allmänheten börjar använda jod utan att ha tillgång till kunskap. Detta eftersom det är hälsofarligt för personer med vissa allergier eller sjukdomstillstånd i sköldkörteln att få i sig för mycket jod.

Utöver en säker tillgång på jod kräver därför flera amerikanska debattörer att man måste uppdatera samhällsinformationen om strålningsskador.

Även på svenska och finska apotek märks en ökad efterfrågan av jodtabletter, enligt rapporter från handel och apotek. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng