Resistenta tarmbakterier hos många i Sverige

Var tjugonde person som lämnade prover till Folkhälsomyndigheten hade en tarmflora med antibiotikaresistenta bakterier.

13 nov 2014, kl 10:57
0

I en befolkningsstudie tillfrågades personer från åtta olika orter om att skicka in avföringsprover till Folkhälsomyndigheten. Prover från 2100 slumpvis utvalda friska individer mellan 18 och 72 år analyserades.

Myndigheten fann att 4,8 procent av deltagarna bar på ESBL-bildande bakterier i sin tarmflora.
ESBL betyder Extended Spectrum Beta-Lactamase vilket är ett enzym som gör vanliga antibiotika som penicilliner och cefalosporiner verkningslösa. Vanliga bakterier i tarmfloran som E-coli kan bilda ESBL.

Deltagarna fick även svara på frågor om matvanor, kontakt med sjukvården och om utlandsresor.
Att ha rest utanför Norden under det senaste halvåret innan provtagningen ökade risken för att bära på resistenta bakterier.

För en person som annars är frisk innebär det inte någon fara att vara bärare av resistensen men vid annan sjukdom kan läget bli allvarligare.

Folkhälsomyndigheten skriver i sitt pressmeddelande att studien visar att utvecklingen i Sverige är kopplad till vad som händer i övriga världen.

Undersökningen har gjorts som en del i ett projekt tillsammans med Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet har varit att undersöka om livsmedel sprider ESBL till människor i Sverige. Resultaten visar att detta inte sker i någon större utsträckning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng