Rekordmånga apoteksrån förra året

Förra året rånades 25 apotek i Sverige. Det är mer än tre gånger så många rån som året innan.

7 feb 2014, kl 14:08
0

I flera år har antalet apoteksrån minskat, men 2013 vände trenden. Under året rånades 25 apotek. 2012 var det bara åtta rån.
– Det här är nog det högsta antalet rån för apotek på länge, säger Peter Lilius, säkerhetschef på Apoteket AB.

Enligt Peter Lilius tror man att samma gärningsman rånat fler apotek. Till exempel rånades sex apotek i Göteborg under ett par månader i början av året.
– Jag är övertygad om att det är personer med missbruksproblem som rånar apoteken. Det är både läkemedel och pengar som stjäls, men apotek har sällan så mycket pengar att det är värt mödan.

Ett sätt att se till att minska rånrisken är att ha ett slutet kassasystem, men inte alla enskilda apotek har infört det än. 
– Ibland brukar det talas om att kameror skulle minska risken. Men till syvende och sist handlar det om att om en person bestämmer sig för att råna ett apotek är det inte mycket vi kan göra. 

Trots att antalet apoteksrån ökade kraftigt förra året har branschen färre rån generellt än andra servicebranscher.
– Det bästa skyddet är att visa att apoteket inte är värt att råna. Vi fortsätter att se till att vi förvarar attraktiva läkemedel och pengar på ett säkert sätt, säger Peter Lilius.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng