Reklam för antibiotika ifrågasätts

Läkemedelsverket kan utreda om marknadsföring för receptfri antibiotika strider mot reglerna.

20 sep 2013, kl 08:29
1

Krämen Rozex (metrondiazol) är recpetfri och är ett antibiotikum som används för att behandla rosacea. Nu har en läkare vänt sig till Läkemedelsverket då denne tycker att reklamen för Rozex, som marknadsförs av Galderma Nordic, inte innehåller tillräckligt med information.

Rozex har varit receptfritt sedan 2011 under vissa förutsättningar.
– En sådan är att man ska ha fått diagnosen rosacea fastställd av en läkare innan man börjar sin behandling, säger Anders Ullerås, utredare inom marknadsföringstillsyn på Läkemedelsverket.

Läkaren som anmält marknadsföringen anser att den informationen inte framgår av de filmer och den reklam som går i bland annat på Youtube och i radio.

Anders Ullerås säger att man ännu inte bestämt sig om man ska gå vidare och göra ett ärende av frågan. Om det blir så kan det antingen bli en anmälan till NBL eller att Läkemedelsverket öppnar ett eget ärende.
– Om det skulle bli aktuellt och om företaget inte lever upp till förutsättningarna som gäller för att preparatet ska vara receptfritt kan det i förlängningen leda till att receptfriheten dras tillbaka.

Metrondiazoloch ingår även i Rosazol som också det är receptfritt.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vidrigt !! Vill inte se att mina barn o/e barnbarn har verkningslösa o resistenta läkemedel förstörda av rodnad i ansiktet. Se till att få dessa antibiotika receptbelagda – åtminstone.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng