Receptfritt p-piller i Storbritannien

Receptfritt p-piller i Storbritannien

Ett pilotprojekt i Storbritannien ska låta kvinnor köpa p-piller på
apotek utan att först träffa läkare.  Tanken är att det ska minska
tonårsgraviditeterna i landet.

16 dec 2008, kl 10:54
1

Det brittiska hälsodepartementet har sagt ja till ett testprojekt där apotekspersonal ska kunna sälja p-piller till kvinnor över 16 år utan att de har fått recept av läkare. Försöket börjar nästa år i liten skala med två försäljningsställen i London och tanken är att farmacevter eller sjuksköterskor ska finnas på plats och kunna ge kunderna rådgivning i samband med köpet.

Storbritannien har det högsta antalet tonårsgraviditeter i Västeuropa och det här är ett sätt för myndigheterna att försöka öka tillgängligheten av preventivmedel utan att minska patientsäkerheten.

Apotekspersonalen kommer att kunna sälja p-pillren inom ramen för en typ av massförskrivning där läkare kan ge i uppdrag åt andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården att sälja vissa receptbelagda läkemedel.
– Farmacevter är kompetent personal som med rätt träning och kliniskt stöd är mycket lämpade att rådge kvinnorna och hjälpa dem med p-piller på samma sätt som sjuksköterskor redan gör i många fall, säger Julie Bentley, chef för Familiy Planning Association till BBC.

I Sverige får p-piller skrivas ut av vissa sjuksköterskor med specialistkompetens men i Storbritannien är det bara läkare som kan göra det.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tycker man att det är bättre att ett antal flickor dör eller blir svårt sjuka än att de behöver ha abort? Svåra biverkningar- bl.a. stroke, lungemboli är ju tyvärr biverkningar som p-piller har. Sjukdomshistoria och kroppsundersökning är viktiga innan förskrivning av p-piller ,för att minska riskerna, och Apotek är inte utbildade för det. Kortsiktigt kanske man tjänar pengar på att sälja p-piller över disk utan recept, men jag tror att flickorna kommer att drabbas. P-piller har alldeles för många biverkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng