Annons
Receptfritt p-piller i Storbritannien

Receptfritt p-piller i Storbritannien

Ett pilotprojekt i Storbritannien ska låta kvinnor köpa p-piller på
apotek utan att först träffa läkare.  Tanken är att det ska minska
tonårsgraviditeterna i landet.

16 dec 2008, kl 10:54
1

Annons

Det brittiska hälsodepartementet har sagt ja till ett testprojekt där apotekspersonal ska kunna sälja p-piller till kvinnor över 16 år utan att de har fått recept av läkare. Försöket börjar nästa år i liten skala med två försäljningsställen i London och tanken är att farmacevter eller sjuksköterskor ska finnas på plats och kunna ge kunderna rådgivning i samband med köpet.

Storbritannien har det högsta antalet tonårsgraviditeter i Västeuropa och det här är ett sätt för myndigheterna att försöka öka tillgängligheten av preventivmedel utan att minska patientsäkerheten.

Apotekspersonalen kommer att kunna sälja p-pillren inom ramen för en typ av massförskrivning där läkare kan ge i uppdrag åt andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården att sälja vissa receptbelagda läkemedel.
– Farmacevter är kompetent personal som med rätt träning och kliniskt stöd är mycket lämpade att rådge kvinnorna och hjälpa dem med p-piller på samma sätt som sjuksköterskor redan gör i många fall, säger Julie Bentley, chef för Familiy Planning Association till BBC.

I Sverige får p-piller skrivas ut av vissa sjuksköterskor med specialistkompetens men i Storbritannien är det bara läkare som kan göra det.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tycker man att det är bättre att ett antal flickor dör eller blir svårt sjuka än att de behöver ha abort? Svåra biverkningar- bl.a. stroke, lungemboli är ju tyvärr biverkningar som p-piller har. Sjukdomshistoria och kroppsundersökning är viktiga innan förskrivning av p-piller ,för att minska riskerna, och Apotek är inte utbildade för det. Kortsiktigt kanske man tjänar pengar på att sälja p-piller över disk utan recept, men jag tror att flickorna kommer att drabbas. P-piller har alldeles för många biverkningar.