Reaktivering av p53 – ny princip för tumörbehandling

Den lovande substansen PRIMA-1 visar vägen mot en ny cancerterapi med muterade varianter av det tumörhämmande proteinet p53:s som måltavla.

24 sep 2001, kl 13:30
0

Det välstuderade tumörsuppressorproteinet p53 har länge stått i fokus för stora delar av cancerforskningen. Proteinet skyddar mot cancer genom sin nyckelroll i apoptosen (programmerad celldöd), det koncept som står i fokus vid läkemedelskongressens Scheelesymposium måndagen den 8 oktober.
Genen för p53 är den mest frekvent muterade vid cancer; åtminstone 50 procent av alla humana tumörer innehåller muterat p53.

Återskapande av p53

Reaktivering av muterat p53 på farmakologisk väg har därför framförts som en möjlig angreppspunkt på olika former av cancersjukdom. Klas Wiman och medarbetare vid Karolinska institutet har screenat ett stort antal molekyler med syfte att identifiera substanser med denna effekt.
En substans med en förmåga att inducera apoptos som stod i relation till tillgången på muterat p53 upptäcktes. Substansen benämndes PRIMA-1 (P53 Reactivation and Induction of Massive Apoptosis). Den lovande substansen har förmågan att återskapa muterat p53:s DNA-bindande egenskaper och bevara proteinets aktiva konformation. Molekylen kommer att utgöra en nyckelstruktur för fortsatt utveckling av cancerläkemedel med muterat p53 som angreppspunkt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng