Pressklipp

Hassan höjer tempot (FINANSTIDNINGEN 10 JULI ) Efter succén med Celebrex i USA vill Pharmacias vd Fred Hassan erövra resten av världen. Läkemedlet mot ledgångsreumatism och närbesläktade preparat ska stå för hälften av bolagets tillväxt under de kommande åren, säger Fred Hassan. ? Vårt mål är att öka Celebrexförsäljningen ordentligt under de kommande åren. Troligtvis […]

21 aug 2001, kl 19:54
0

Hassan höjer tempot

(FINANSTIDNINGEN 10 JULI )

Efter succén med Celebrex i USA vill Pharmacias vd Fred Hassan erövra resten av världen. Läkemedlet mot ledgångsreumatism och närbesläktade preparat ska stå för hälften av bolagets tillväxt under de kommande åren, säger Fred Hassan.

? Vårt mål är att öka Celebrexförsäljningen ordentligt under de kommande åren. Troligtvis kommer vi att hamna över 3 miljarder dollar redan i år. Förra året drog Pharmacia in 2,6 miljarder dollar på försäljningen av Celebrex, som i Sverige går under namnet Celebra. Det innebär att preparatet står för närmare en femtedel av bolagets omsättning.

Sveriges import av läkare ökar

(SYDSVENSKAN 5 AUGUSTI)

Den svenska importen av läkare och sjuksköterskor ökar kraftigt. Fyra av tio läkare som fick legitimation av socialstyrelsen under våren hade en utländsk läkarutbildning medan var sjunde nylegitimerad sjuksköterska hade en utländsk examen. Trenden är entydig och uppåtriktad. Sedan 1996 har andelen läkare med utländsk examen som legitimeras av socialstyrelsen per år ökat från 22 till 39 procent.

APO-dos dyrt och krångligt

(VÅRDFACKET 6/2001)

På servicehus är APO-dos ett otympligt system, enligt en insändare i Vårdfacket. Verksamheten håller åtskilliga personer med extra sysselsättning. Ofta måste man som distriktsköterska jaga ordinationer, recept, hämta den nyordinerade medicinen från apoteket, se till att personalen får betalt eller ordna så att den boende öppnar konto. En omedelbar medicinändring kan inte hanteras med mindre än att man måste beställa nya APO-doser. Dessutom kasserar man den medicin som den boende haft i tidigare ordination. Enklare medicinändringar får vänta till den kommande APO-leveransen.