Annons

PRESSKLIPP

Nationell sjukvårdsupplysning(Dagens Nyheter)I en debattartikel den 10 januari skriver Stefan Carlsson, vd Apoteket AB, tillsammans med Eva Fernvall, ordförande i Vårdförbundet, att en nationell sjukvårdsupplysning är bättre än att olika modeller lanseras runt om i landet. En nationell instans skulle ge större besparingar och bättre vård genom att utnyttja möjliga synergieffekter, skriver de. Man menar […]

22 jan 2003, kl 13:09
0

Annons

Nationell sjukvårdsupplysning
(Dagens Nyheter)
I en debattartikel den 10 januari skriver Stefan Carlsson, vd Apoteket AB, tillsammans med Eva Fernvall, ordförande i Vårdförbundet, att en nationell sjukvårdsupplysning är bättre än att olika modeller lanseras runt om i landet. En nationell instans skulle ge större besparingar och bättre vård genom att utnyttja möjliga synergieffekter, skriver de. Man menar att det är olyckligt att flera landsting står i startgroparna att lansera system för sjukvårdsupplysning, vilket skulle försvåra uppbyggnad av en nationell ?vårdlots?.

P-piller gör
fiskar tvåkönade
(FORSKNING & FRAMSTEG 1/2003)
Forskare från Göteborg undersöker hur djur påverkas av östrogen. Tidigare studier har visat att östrogen i avloppsvatten gör att mörthanar förändras i honlig riktning och blir dubbelkönade.
Ett nytt orosmoment är de preventivmedelsplåster som ska börja marknadsföras i Europa, anser forskarna. EUs läkemedelsverk har sagt att miljöhänsyn inte behöver tas och då ska det inte heller göras i Sverige. Eftersom mycket av den aktiva substansen finns kvar när det är dags att byta plåster förvärras situationen märkbart om de slängs i toaletten.

Ofarlig journalistik
(LÄKARTIDNINGEN)
Oddset för att få med en redaktionell text i tidskriften Medikament om sina produkter är mer än 13 gånger högre för företag som annonserar i tidskriften än för företag som inte annonserar. Det fann professor Olof Nyrén efter att ha gått igenom tidskriftens oktobernummer. Hans innehållsanalys av Medikament publicerades i Läkartidningen NMR 50/02.
Olof Nyrén beskriver tidskriften som mycket annonsörsberoende. Något man försöker dölja genom, vad han beskriver som för tidningen ekonomiskt ofarlig undersökande journalistik.