Pradaxa gav samma skydd som Waran

Återfall i venösa blodproppar förebyggs lika bra med dabigatran som
med warfarin. Resultaten kommer från en studie som publicerats i New
England Journal of Medicine.

7 dec 2009, kl 12:26
1

Forskarna, från bland annat Sverige och USA, har tittat på patienter som drabbats av venös tromboembolism, så kallade venösa blodproppar. AV 2500 patienter lottades 1274 till att behandlas med Pradaxa (dabigatran) 150 mg två gånger dagligen och 1265 till att få standardbehandling med warfarin. Warfarindosen styrdes av kontroller av blodkoagulationen. Alla patienter fick dessutom blodförtunnande heparin eller fraktionerat heparin.

Efter sex månader hade 2,4 av patienterna som fått dabigatran drabbats av återfall i venös blodpropp. I warfaringruppen var motsvarande siffra 2,1 procent. Risken att drabbas av blödning var större i warfaringruppen men förekomsten av allvarliga blödningar var lika stor oberoende av behandling.

Bakom studien, som är finansierad av Boehringer-Ingelheim som också marknadsför dabigatran, står bland annat Henry Eriksson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tillsammans med sina medförfattare drar han slutsatsen är att dabigatran är en bra behandling vid den aktuella indikationen. De menar att dabigatran är ett enklare alternativ än warfarin eftersom det patienterna inte behöver gå på kontroller för att testa koagulationsförmågan.

Med dagens priser skulle dabigatran bli betydligt dyrare än vad warfarinbehandling kostar. Ett års behandling med dabigatran skulle bli omkring fyra gånger så dyrt som med warfarin.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Finns det verkligen inga bra kostnadseffektiva alternativ till Varan? Många patienter som går på varan måste ta sk PK-prov varje vecka. Det är ett gissel, tar lång tid och är kostsamt för patienten om man räknar in resekostader och förlorad tid.
    Här behövs verkligen forskning för att få fram alternativ till den primitiva Varan medicinen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng