Annons

Positiva resultat med oralt medel mot ms

Företaget Merck Serono har närmat sig målet att bli först med läkemedel
mot multipel skleros i tablettform. Efter positiva resultat från en fas
3-studie hoppas företaget kunna ansöka om ett europeiskt godkännande
inom kort.

28 jan 2009, kl 12:11
0

Det är data från den så kallade CLARITY-studien som visar att behandling med kladribintabletter minskar antalet skov hos patienter med skovförlöpande multipel skleros. Behandling med en låg dos kladribin ledde till 58 procent relativ minskning av antalet skov per år jämfört med placebo. Patienter som fick en högre dos fick en 55 procent relativ minskning av antalet skov.

Merck Serono marknadsför sedan tidigare injektionsläkemedlet Rebif (interferon beta) mot ms men slåss nu med andra läkemedelsföretag om att bli först med att utveckla en oral behandling mot sjukdomen. Den aktuella substansen kladribin, verkar genom att minska antalet lymfocyter och är redan godkänt i Sverige för att behandla vissa former av leukemi.

Den aktuella CLAIRITY-studien har pågått i två år och inkluderar 1 326 patienter indelade i tre grupper. En grupp som fick en hög dos kladribin vid två eller fyra tillfällen under det första året, en grupp som fick en lägre dos vid motsvarande tillfällen och en placebogrupp. Merck Serono meddelar att fullständiga data från studien kommer att presenteras om ett par månader. Ansökan om godkännande för marknadsföring av kladribin mot ms kommer nu att skickas in till EMEA och FDA. Efter beskedet steg Merck:s aktier med 6,3  procent.