Annons

Positiva resultat för nytt kikhostevaccin

En fas I-studie av ett vaccin mot kikhosta som tas via näsan har visat positiva resultat. Tanken är att i framtiden kunna ge det till spädbarn.

10 jan 2014, kl 11:48
0

Annons

Trots att vaccinationstäckningen i Sverige mot kikhosta är hög cirkulerar bakterien i samhället. Sjukdomen är framför allt ett hot mot spädbarn som inte hunnit få ett fullgott vaccinationsskydd. Nu har en ny typ av vaccin i form av en levande försvagad stam av bakterien Bordetella pertussis utvecklats av franska forskare.

Vaccinet, BPZE1 som ges i form av droppar i näsan har testats i en fas I-studie med 48 svenska frivilliga individer. Resultaten som publicerats i PlosOne är lovande enligt Rigmor Thorstensson vid Folkhälsomyndigheten som varit delaktig i studien.
– Vaccinet har visat sig vara säkert och försökspersonerna fick ett specifikt immunsvar mot kikhosta, säger hon.

Detta är första gången som man testar ett vaccin mot kikhosta som utgörs av en levande bakteriestam. I och med att vaccinet ges i näshålan är tanken är att det ska kunna ges till riktigt små barn utan att de behöver få sprutor.
– I Sverige har vi varje år omkring 40 barn som drabbas av kikhosta innan de är fullvaccinerade och det är dessa minsta som drabbas värst och ofta behöver sjukhusvård. Om man skulle kunna ge dem vaccinet redan under de första månaderna vore det bra. Jag tror även att äldre barn skulle uppskatta att slippa sprutorna, säger Rigmor Thorstensson.

Den kliniska prövningen som gjorts är en del av ett europeiskt nätverk, child-innovac.org, där forskare från sju länder har samarbetat för att utveckla vaccinet. Nästa steg är att undersöka hur långvarigt immunskydd det ger och att sedan jämföra det med befintliga vaccin mot kikhosta.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng