Plavix och acetylsalicylsyra bra vid förmaksflimmer

En fas III-studie har visat att clopidogrel i kombination med
acetylsalicylsyra kan minska risken för stroke hos patienter med
förmaksflimmer. Resultaten som presenterats vid den pågående
konferensen ACC i Orlando, kan vara till hjälp för personer som inte
kan ta warfarin.

1 apr 2009, kl 15:13
1

I studien ingick 7 554 patienter med förmaksflimmer som inte tolererade behandling med vitamin K-antagonister som warfarin. Dessa delades in slumpmässigt i två grupper och fick antingen 75 mg Plavix (clopidogrel) eller placebo i kombination med acetylsalicylsyra, 75-100 mg per dag.

Efter en uppföljning på 3,6 år hade allvarliga kärlhändelser inträffas hos 832 av de patienter som fått clopidigrel (6,8 % per år) jämfört med 924 i placebogruppen (7,6 % per år). Störst var skillnaden vad gäller stroke. Av de som fick clopidigrel drabbades 296 personer av stroke och 408 av dem som fick placebo.

Risken för blödningar var däremot högre i gruppen som fick båda läkemedlen än i gruppen som bara fick acetylsalicylsyra. Men då dessa blödningar inte var dödliga resonerar forskarna bakom studien att kombinationsbehandlingen ändå är bättre eftersom stroke är mer riskfyllt att drabbas av än blödning.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng