Annons

Planerat Ica-samarbete avgörande för OAB

De krav som Apoteket Omstrukturering, OAB, ställde på Apoteket på
fredagen var inte något exceptionellt. Det menar OAB:s vd Eva-Britt
Gustafsson som tror att det inträffade lugnar intresserade
apoteksköpare. Budgivningsprocessen fortsätter nu enligt planerna.

23 sep 2009, kl 11:07
0

Annons

Apoteket AB:s planerade samarbete med Ica har pekats ut som den utlösande faktorn när OAB beslöt att avsätta hela bolagsstyrelsen i måndags.

Det var också det som fick bägaren att rinna över enligt Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB som beklagar att det blev som det blev.
– Apotekets personal har gjort ett fantastiskt arbete med den här omfattande omregleringen och samarbetet med styrelsen har hittills gått bra. Nu dök den här frågan om Ica upp där vi tråkigt nog inte var överens och vi måste gå skilda vägar, säger Eva-Britt Gustafsson.

Kritiska röster har höjts över att OAB ställt nya krav på Apoteket så här sent i processen. Avgående styrelseordförande Per Båtelsson har sagt att OAB förändrat kraven på flera viktiga punkter. Men Eva-Britt Gustafsson dementerar att det rör sig om några nya ägarinstruktioner som dykt upp under fredagen utan preciseringar för vissa punkter.
– OAB har som moderbolag till Apoteket sedan länge formulerat en ägarinstruktion som beslutats av Apotekets bolagsstämma. Som en bilaga till dessa finns en stand still-bestämmelse. Det dyker hela tiden upp nya frågor med anknytning till detta som vi löpande diskuterar med Apoteket och fram tills nu har vi varit överens, säger hon.

Mer detaljer om den så kallade stand still-perioden, en period då Apoteket AB inte tillåts expandera genom till exempel förvärv, nyetableringar eller samverkan, har efterlysts av andra blivande aktörer på apoteksmarknaden. Dokumentet är inte offentligt men enligt Eva-Britt Gustafsson finns det tillgängligt via OAB för de som är med i försäljningsprocessen.

Någon exakt tid på hur länge stand still-perioden kommer att gälla kan hon inte ge idag.
– Det normala är att det gäller under den tiden som transaktionen pågår men man kan tänka sig en längre period så att nya apoteksaktörer kan komma igång.

Att vd Stefan Carlsson som sagt sig stötta styrelsen sitter kvar ser Eva-Britt Gustafsson inte som ett problem. Han är enligt henne betydelsefull för processen och det är viktigt att han får fortsätta. Eva-Britt Gustafsson tror inte att det som hänt kommer att få någon negativ effekt på den pågående budgivningsprocessen som nu fortsätter enligt planerna utan att det ger apoteksaspiranterna en trygghet om vad som gäller.

Har ni hamnat i kläm mellan Apoteket och de potentiella köparna?
– Det är svåra avväganden vi gör men jag tycker att vi har klarat det bra. Men i bland måste man sätta ner foten.

OAB: styrelse är ansvarig för att tillsätta en ny styrelse för Apoteket AB vilket väntas ske inom kort.