Patientnämnden fick in fler ärenden än någonsin 2021

Patientnämnden fick in fler ärenden än någonsin 2021

Ökningen av antalet läkemedelsärenden förklaras av många anmälningar av vaccineringen mot covid-19.

24 feb 2022, kl 09:46
0

Under 2021 fick Patientnämnden i Region Stockholm in totalt 8 010 ärenden. Det är fler än något tidigare år. Av dessa berörde 1 255 covid-19, varav drygt hälften, 55 procent, handlade om vaccinationerna. Det framgår i en ny rapport.

Många ärenden om covid-19-vaccinering

Till Patientnämnden i Region Stockholm kan patienter och deras närstående vända sig om de har synpunkter eller klagomål på vården. Ärendena som handläggs rör i stort sett all finansierad hälso- och sjukvård inom regionen och länets kommuner. De kan även handla om tandvård som bedrivs eller finansieras av regionen. Patientnämnden är opartisk och fristående från vårdgivarna. Nämnden har funnits i 40 år och aldrig fått in så många ärenden som 2021.

När det gäller ärenden som berör läkemedel har dessa ökat successivt under åren. År 2021 registrerades 1 783 läkemedelsärenden, vilket var 62 procent fler än året innan. Ökningen förklaras av att det var ett stort antal ärenden som rörde vaccineringen mot covid-19. Totalt fick patientnämnden in 693 sådana ärenden under 2021.

Klagomål relaterade till covid-19 har i stort sett följt smittkurvan, ”när det varit hög smittspridning och beläggning på sjukhusen, har vi också fått in fler klagomål”, skriver Patientnämnden i rapporten. En stor andel av ärendena har registrerats som övrig vård. Dessa rör ofta organisatoriska frågor kring hanteringen, både på övergripande nivå och på individnivå.

Klagomålen kan till exempel handla om synpunkter på vilket vaccin man har erbjudits, svårighet med att boka tider samt bristfällig information på 1177 vårdguiden. Synpunkter som gällde vård och organisation handlade framför allt om klagomål på brister i hygien och smittskyddsåtgärder. Det fanns också synpunkter på nedläggning av en verksamhet för vård av postcovid.

Patientnämnden ger exempel

De flesta covid-19-relaterade ärendena 2021 handlade om äldre som hade smittats på sjukhus och i flera fall även avlidit i sjukdomen. Dessa ärenden var vanligast även under året innan. Patientnämnden ger dock exempel på två andra ärenden i sin rapport för 2021.

Ett av fallen gällde en man som var sjuk i covid-19 men nekades ambulans trots att han hög feber, inte kunde äta och dricka, hade ramlat, var yr och hade svårt med andningen. Till slut blev han inlagd på akutsjukhus och fick behandlas i respirator. Enligt anmälaren, som var en bekant till mannen samt läkare, hade en tidigare behandling kunnat förhindra respiratorvård.

Det andra exemplet handlar om en kvinna, som själv var läkare, som i ett frågeformulär inför en covid-19-vaccinering fyllde i att hon tidigare hade fått en svår komplikation av ett influensavaccin. Detta hade krävt vård och hon hade även fått allergiska reaktioner av annat vaccin. Hennes behandlande läkare avrådde därför från ett visst vaccin. Vid vaccinationstillfället fick kvinnan veta att vaccinatörerna inte läste hälsoformulären och att hon fick välja på att ta det vaccin som erbjöds eller avstå.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng