Annons

Omregleringen debatterades

Med utgångspunkt i en rapport från Riksrevisionen och ett antal motioner
debatterades idag omregleringen av apoteksmarknaden i riksdagen.

8 jun 2011, kl 14:00
2

Totalt sex motioner från oppositionspartierna låg i potten när omregleringen debatterades i riksdagens kammare. Dessa innehöll bland annat förslag från socialdemokratiska riksdagsledamöter om att den så kallade 24-timmarsregeln, apoteksutbudet i glesbygden och äldres behov ska utvärderas.  

Inte helt överraskande framfördes en hel del kritik mot hur regeringen skött omregleringen från V, S och MP. Allianspartiernas representanter pekade istället på att antalet apotek och därmed tillgängligheten ökat. Oppositionen å sin sida ifrågasatte om den faktiska tillgängligheten till läkemedel blivit bättre sedan omregleringen.

Under debatten diskuterades också den rapport som Riksrevisionen kom med i oktober förra året och som innehöll en hel del kritik mot hur processen genomfördes. Bland annat ansåg Riksrevisionen att förutsättningarna för nya aktörer varit oklara och att det finns risker att tillgängligheten på apotek i glesbygd kommer att försämras över tid.

Beslut i frågorna kommer att tas under onsdagseftermiddagen.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Önskvärt är att man samordnar telefonreceptinringning till ett och samma nummer i en enda central, oberoende av apotekskedja. Från centralen får sedan samtalet dirigeras ut till aktuellt apotek. /Hans Frykman, gynekolog.

  2. Det som dr. H. Frykman önskar fanns före omregleringen av apoteksmarknaden. (Vissa “saker” var bättre före omregleringen!).