Ökad risk för hjärtsjukdom hos cancerpatienters anhöriga

Anhöriga till cancerpatienter har en ökad risk för kranskärlssjukdom och stroke. Orsaken tros vara negativ stress.

23 mar 2012, kl 13:22
0

Det är sedan tidigare känt att anhöriga till patienter med kroniska sjukdomar, särskilt cancerpatienter, har en ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa och depression. Nu visar en studie från Lunds universitet att även risken för kranskärlssjukdom och stroke ökar om partnerns drabbats av cancer.

Risken för kranskärlssjukdom och stroke ökade mellan 13-29 procent hos personer vars partner hade cancer. Resultatet baserar sig på det nationella cancerregistret och slutenvårdsregistret.

Forskarna tror att den största riskökningen kan förklaras av den negativa stress som man drabbas av om partnern får cancer.
– Vår studie visar att det är viktigt med förebyggande insatser till personer vars livspartner drabbas av cancer med inriktning på psykologisk stress och negativa riskfaktorer, säger forskaren Jianguang Ji i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng