Ok för företag att distribuera vetenskapliga artiklar

Amerikanska läkemedelsverket har tillslut bestämt att det är ok för
läkemedelsföretag att distribuera vetenskapliga artiklar till läkare,
även om studieresultatet handlar om en effekt av läkemedlet som
myndigheten ännu inte godkänt.

14 jan 2009, kl 12:39
0

Beslutet innebär att läkemedelsföretag får sprida vetenskapliga artiklar som handlar om vilken effekt ett läkemedel har på andra diagnoser än det som det är godkänt för.

Precis som i Europa är det i USA förbjudet att marknadsföra läkemedel utanför godkänd indikation, men de vetenskapliga studierna har hamnat i en laglig gråzon. Diskussionen om hur man bör se på dessa vetenskapliga artiklar har pågått i USA det senaste året. Läkemedelsindustrin har argumenterat för att läkare bör bli uppdaterade på vad de senaste forskningsrönen säger så att de kan utnyttja nyupptäckta användningsområden, medan kritiker menar att det är förtäckt marknadsföring.

FDA:s beslut kommer med vissa förbehåll. För att läkemedelsföretagen ska få sprida studierna krävs att de är publicerade i en vetenskaplig tidskrift med oberoende vetenskaplig granskning, och att det alltid framgår vem som sponsrat studien. Tidigare har ett förslag varit att FDA ska granska artiklarna innan företagen får distribuera dem, men den kontrollstationen slopas i de slutgiltiga riktlinjerna. Om ett företag skickar ut felaktiga studier så kan de bli straffade.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng