Nytt mot fetma godkänns

Ett läkemedel mot kraftig övervikt och fetma tycks nu på väg mot europeiskt godkännande.

12 jan 2015, kl 10:55
0

Ett nytt läkemedel för behandling av kraftig övervikt har fått tummen upp av EMA

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat rekommendera kommissionen att låta företaget Orexigen Therapeutics marknadsföra sitt läkemedel Mysimba i Europa.

Medlet ska enligt myndigheten användas som ett komplement till reducerat kaloriintag och fysisk aktivitet. Mysimba kommer efter att EU-kommissionen fattat beslut att användas som ett behandlingsalternativ för vuxna med ett BMI på 30 eller mer eller vuxna med ett BMI över 27 om personerna har komplikationer som högt blodtryck eller typ 2-diabetes relaterade till övervikten.

Det nya viktminskningspreparatet är en tablett med så kallad fördröjd frisättning av de två substanserna bupropion och naltrexon tidigare godkända för andra indikationer. Bupropion är ett antidepressivum som bland annat används vid depressionsbehandling, rökavvänjning och lindring av adhd-symtom. Naltrexon är en opioidantagonist som bland annat används som tilläggsbehandling vid alkoholberoende.
I USA godkändes läkemedlet i september 2014 under namnet Contrave.

I Europa finns idag bara ett receptbelagt läkemedel, Xenical, godkänt för behandling av övervikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng