Nynäshamn vaccinerar gratis mot HPV

Alla flickor mellan 13 och 17 år som bor i Nynäshamn erbjuds gratis
vaccin mot HPV-virus. Projektet är unikt och är en del av en större
satsning på folkhälsan i kommunen.

28 aug 2008, kl 18:21
0

Som en insats för folkhälsan men också som en signal till politikerna, så vill en av de drivande personerna bakom projektet att det ska uppfattas.
-I dag finns det fungerande vaccin mot livmoderhalscancer men det är inte tillgängligt för alla när det kostar flera tusen kronor att vaccinera sig. Det har blivit en klassfråga och när staten avvaktar vill vi göra något.

Det säger Ilija Batljan (s), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn som varit med och drivit igenom folkhälsokampanjen till Läkemedelsvärlden. I projektet ingår också ett informationsarbete om sexuellt överförbara sjukdomar och att det är viktigt med regelbundna cellprovtagningar.

Vaccinet som kommer att användas är Gardasil och kampanjen är ett samarbete med företaget Sanofi Pasteur MSD som tagit fram läkemedlet.
-Att vi valt just Gardasil beror på att det passar bra in i det är projektet eftersom det också skyddar mot kondylom. Annars har jag inga åsikter vilket som är det bästa, jag vill bara att regeringen ska agera snabbt, säger Ilija Batljan.

Att erbjudandet går till flickor i åldern 13 till 17 beror enligt Iilja Batljan på att det är en generation som kommer att missas om regeringens planer på att vaccinera från 12 år blir verklighet.

Vaccineringen kommer att påbörjas under hösten och sköts av ungdomsmottagningen och skolsköterskor i kommunen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng