Ny klass antibiotika med ny verkan

25 potentiella antibiotikaämnen har funnits genom en ny odlingsmetod av jordbakterier.

8 jan 2015, kl 12:25
0

Amerikanska forskare har hittat nya antibiotika genom att ha lyckats med att odla jordbakterier och analysera dessa. Ett av dessa nyfunna ämnen, teixobactin, ser extra lovande ut. Risken för resistensutveckling mot ämnet är mycket lägre än vanligt.

Tidigare har det bara gått att odla ungefär en procent av de jordbakterier man finner i ett jordprov. Genom den nya metoden lyckades forskarna med att få 50 procent av mikroorganismerna att överleva och expandera. Bakterierna odlades i en speciell kapsel som man la tillbaka i marken så de fick växa i en naturlig miljö.

Från 10 000 cellkulturer gick det att isolera 25 nya antibiotiska ämnen som alla kunde hämma tillväxten av bakterien Staphylococcus aureus.

Teixobactin var den kandidat som utmärkte sig genom sin verkningsmekanism. Ämnet tar död på bakterier genom att binda till fettstrukturer i cellmembranen och då dessa är fundamentala delar i bakterieväggarna är det mycket svårt för bakterier att utveckla resistens mot ämnet. De flesta av dagens antibiotikum verkar genom att angripa proteiner och dessa kan bakterierna mycket lättare ändra på och bli resistenta.

Förutom att döda stafylokocker verkade teixobactin även mot ett antal stammar av Mycobacterium tuberculosis som ger tuberkulos. Än så länge är substansen bara testad i labb-miljö och på möss. Om fyndet går att utveckla till ett ofarligt läkemedel för människor är för tidigt att säga.

Kandidaten är däremot inte verksam mot gram-negativa bakterier, där till exempel Klebsiella pneumoniae är ett stort problem då dessa har utvecklat resistens mot alla idag använda antibiotikum.

Forskarna tror dock att deras nya odlingsmetod har kapacitet att hitta fler verksamma ämnen.

Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Nature. Författarna avslutar artikeln med att säga att det sannolikt finns fler naturliga ämnen med lika låg risk för resistensutveckling som bara väntar på att upptäckas.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng