Annons
Stort intresse för utbildning om biologiska läkemedel

Stort intresse för utbildning om biologiska läkemedel

Uppsala universitet startar ett nytt tvåårigt utbildningsprogram med fokus på biologiska läkemedel.

11 feb 2022, kl 14:26
0

Annons

Uppsala universitet startar till hösten en tvåårig masterutbildning om biologiska läkemedel.

– Forskning inom design och användande av biologiska läkemedel som behandling för bland annat neurodegenerativa sjukdomar, cancer, autoimmuna sjukdomar, med mera, har ökat exponentiellt under de senaste 10–15 åren. Vi behöver därför utveckla kompetensen inom området. Detta för att kunna bidra med en arbetsstyrka till akademi och industri som kan hjälpa till att förstå hur vi kan använda biologiska läkemedel på ett säkert och effektivt sätt, skriver Jamie Morrison, programsamordnare vid Farmaceutiska fakulteten, i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Många sökte utbildning om biologiska läkemedel

Programmet erbjuder plats för 30–50 studenter. Första ansökningsomgången hade dock över 500 sökande. För att vara behörig till utbildningen krävs bland annat en kandidatexamen (180 poäng). I den ska ingå minst 90 poäng inom ämnena farmaceutisk vetenskap, cellbiologi, bioteknik, fysiologi, biomedicin, kemi och biologi. Urvalet baseras på en sammanvägning av akademiska meriter och ett personligt brev. I brevet ska den sökande motivera sitt intresse för programmet.

­– Vi ville inte begränsa vårt intag av studenter till endast en akademisk bakgrund. Vi vill ha ett brett urval av akademiska kompetenser, kopplat till de olika ämnesområdena som studenterna kommer att studera under programmet. Vi tror inte att det finns en optimal mix av studenter. Men vi önskar definitivt en bredd av akademisk, kulturell och nationell bakgrund eftersom vi tror att det kommer att skapa en rikare och öppnare studiemiljö, skriver Jamie Morrison.

Biologiska läkemedel utvinns ur eller produceras av levande celler och vävnader. De består oftast av molekyler som är större och har en mer komplex struktur än molekylerna i traditionella läkemedel. Tillverkningsprocessen är komplicerad och kostnaderna höga. Utbildningen på Uppsala universitet kommer att ta upp de specifika utmaningar och möjligheter som finns för biologiska läkemedel. Det gäller allt ifrån design och tillverkning till hälsoekonomiska aspekter.

Text: Malin Pääjärvi