Annons
Nu har influensasäsongen dragit igång
Foto: Istock

Nu har influensasäsongen dragit igång

Under vecka 48 rapporterades 538 fall av influensa, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

13 dec 2021, kl 11:25
0

Annons

Säsongens influensaepidemi har startat och spridningen förväntas öka framöver. Sammantaget är influensaaktiviteten än så länge låg, men samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten för att influensasäsongen kan bli intensiv. Detta på grund av att spridningen av influensa har varit mycket låg de senaste två vintrarna vilket innebär att fler personer kan vara mottagliga för smitta denna säsong.

Under vecka 48, det vill säga 29 november till 5 december, rapporterades 538 laboratoriebekräftade influensafall.

‒ Vi ser att vi nu har en smittspridning i flera regioner och sporadiska fall i de flesta regioner. Därför är det nu hög tid för personer i riskgrupp att vaccinera sig för att få skydd mot svår sjukdom, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Flest fall av influensa i region Stockholm

Influensaaktiviteten skiljer sig i landet. De regioner med högst incidens vecka 48 var Stockholm (292 fall), Sörmland (71 fall), Uppsala (39 fall) och Västmanland (28 fall). Folkhälsomyndigheten påpekar att skillnaderna kan bero på både smittspridning och provtagning.

Av de influensafall som rapporterades under vecka 48 var 537 fall influensa A (H3N2), vilket medför att äldre kan komma att drabbas hårt under säsongen.

I övriga Skandinavien är influensaaktiviteten låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Under vecka 47 rapporterades 28 fall av influensa A och tre fall av influensa B i Norge, och 12 fall av influensa A och tio fall av influensa B i Danmark.

Även i övriga Europa är aktiviteten låg, men en ökning sågs under vecka 47.

Riskgrupper rekommenderas vaccination

Folkhälsomyndigheten uppmanar riskgrupper att vaccinera sig mot influensan. Till dessa grupper räknas personer som är 65 år och äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar och tillstånd som till exempel hjärt- eller lungsjukdom samt gravida. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer i riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att ge standardvaccinet mot influensa vid samma tillfälle som en boosterdos mot covid-19.