Notiser

Föräldrar positiva till studier på barn Svenska föräldrar är villiga att låta sina barn delta i läkemedelsstudier. Det visar en enkät som forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet skickade ut till 863 förstagångsföräldrar och föräldrar som redan hade barn. Mest intresserade av att låta barnen delta var föräldrar vars barn var sjuka och som […]

29 aug 2006, kl 15:00
0

Annons

Föräldrar positiva till studier på barn
Svenska föräldrar är villiga att låta sina barn delta i läkemedelsstudier. Det visar en enkät som forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet skickade ut till 863 förstagångsföräldrar och föräldrar som redan hade barn. Mest intresserade av att låta barnen delta var föräldrar vars barn var sjuka och som skulle kunna hjälpas av forskningen. Men majoriteten sa sig vara villiga att låta barnen delta även om det inte direkt skulle gynna det enskilda barnet.

OECD-rapport om läkemedel
Den svenska regeringen har sagt ja till att delta i en OECD-studie som ska jämföra olika länders lagstiftning och annan reglering på läkemedelsområdet. Den ska bland annat jämföra olika länders regelverk för forskning och utveckling, försäkringslösningar, prisreglerings- och subventionssystem. I slutet av det här året förväntas rapporten vara klar.

Studier som marknadsföring
Allmänläkare som deltog i en Symbicortstudie var betydligt mer benägna än kollegor som inte deltagit i studien att skriva ut astmaläkemedlet. Andelen av läkemedlet ökade med sex procent, mätt i definierade dygnsdoser, vid de vårdcentraler som deltagit i studien. Analysen baseras på receptdata från 65 000 astmatiker, av dessa var drygt
5 000 listade vid de tio vårdcentraler som medverkade i studien. Men eftersom bara 69 var patienter som deltog i studien, framgår det att effekterna på förskrivningen främst berört andra patienter än de som deltog i studien. Studien publicerades nyligen i JAMA ( 2006;295).

Silverax kan ge leverbiverkningar
EMEA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, varnar för att växtbaserade läkemedel som innehåller Comicifuga racemosa, silverax, kan ge allvarliga leverskador. Silverax används främst för att behandla lindriga klimakteriesymtom. I Sverige finns två godkända produkter, Remifenim och Menofem. Varningen baseras på 42 rapporter av misstänkt levertoxicitet av Cimicifuga racemosa.

Stora doser paracetamol
Forskare vid Guy´s and St Thomas´ Hospital i London fann att närmare hälften av 107 patienter som vårdats på grund av överdoser med paracetamol hade kunnat köpa större förpackningar av läkemedlet än vad lagen föreskriver. Bara en av dessa patienter hade inhandlat läkemedlet på apotek, övriga hade köpt det på andra försäljningsställen.

Tillåtet handla via internet
En tysk domstol har gett klartecken för tyskar att beställa hem receptbelagda läkemedel från Nederländerna via internet. Tyska farmacevter har försökt stoppa distributionen med hänvisning till säkerheten.

Experter på blodfett
LFN, Läkemedelsförmånsnämnden, har utsett vilka medicinska experter som ska delta i genomgången av gruppen läkemedel mot höga blodfetter. De tre är professor Annika Rosengren, verksam vid medicinkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Jan Håkansson, distriktsläkare vid Krokoms hälsocentral, ordförande i Jämtlands läns läkemedelskommitté och Peter Nilsson, docent vid Klinisk forskningsenhet/Institutionen för Kliniska vetenskaper medicin på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Receptfritt inget för Pfizer
Pfizer har sålt sin anläggning i Helsingborg till det amerikanska företaget Johnson & Johnson. Som skäl till försäljningen, som skedde i somras, angav Pfizer att receptfria läkemedel inte är något prioriterat område inom koncernen. I Helsingborg tillverkades bland annat nikotinplåster. Pfizer har tidigare sålt tre fabriker som följde med när man för drygt tre år sedan köpte Pharmacia. Idag är personalstyrkan en fjärdedel av vad den var innan köpet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng