Annons
Nätläkares felbedömning fördröjde behandling

Nätläkares felbedömning fördröjde behandling

Behandlingen av blodproppar i lungorna fördröjdes av nätläkarens råd om att inte söka akutvård.

26 okt 2018, kl 10:29
0

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har handlagt ett fall där en nätläkares råd fördröjde viktig behandling och ledde till risk för allvarlig vårdskada. Vårdföretagets egen utredning visar bland annat att läkaren, som var ny som nätläkare, borde ha ställt fler uppföljande frågor till patienten och övervägt om ärendet överhuvudtaget lämpade sig för digital handläggning.

Ärendet gäller en man som en kväll i somras vände sig till den digitala vårdtjänsten Min Doktor.  Han var orolig över bland annat yrsel, revbenssmärta, andningsbesvär och smärta och svullnad i en fot och ville veta om han behövde uppsöka akutvård.

Under den skriftliga dialogen bedömde vårdtjänstens läkare att det var onödigt att söka akut. Patienten hade berättat att han redan var under medicinsk utredning på grund av starka smärtor i höger ben och skinka. Nätläkarens bedömning var därför att mannens nytillkomna besvär i bland annat vänster fot var belastningsrelaterade. Rådet till patienten var att avvakta till ett tidigare inbokat besök hos en neurolog om en vecka.

Nästa dag försämrades mannen efter en cykeltur. Han fick mycket svårt att andas och åkte till en akutmottagning. På sjukhuset konstaterades att han hade flera proppar i lungorna. Behandling inleddes och han blev inlagd.

Han blev bättre igen och skrevs ut efter något dygn och vände sig då till Min Doktors support och berättade om nätläkarens råd och vad som sedan hänt. Vårdföretaget beslutade att anmäla händelsen till ivo.

I sin egen utredning skriver Min Doktor att det fanns brister i handläggningen som ledde till en medicinsk felbedömning. Patienten borde ha hänvisats till fysisk vård. Den aktuella läkaren har lång och bred klinisk erfarenhet, men hade nyligen börjat som nätläkare. Vårdföretaget bedömer att läkaren ”inte till fullo tagit till sig” de riktlinjer som presenteras under Min Doktors introduktionsutbildning av ny personal.

”Det är skillnad att handlägga patientärende i en digital miljö jämfört med en fysisk miljö. Det innebär förändrade förutsättningar och kräver en medvetenhet och kunskap hos den enskilda läkaren i hur man tar sig an ett patientärende i en digital kontext, fångar nyanser och för en digital dialog”, skriver företaget.

”Läkaren måste kontinuerligt tänka på skillnaderna mellan att möta patienten fysiskt och digitalt och vara noga med att ställa följdfrågor till patienten, överväga att be patienten ladda upp bilder eller videoklipp som kan tillföra ytterligare information, utnyttja möjligheten att ringa upp patienten eller hålla videosamtal vid behov.”

Efter det inträffade har Min Doktor infört en rad förändringar gällande introduktionsutbildning, handläggningsrutiner och information till personalen. Ivo bedömer att vårdgivaren har uppfyllt sitt ansvar och lämnar ärendet utan vidare åtgärd.