Möjligt att göra vaccin mot resistenta stafylokocker

En ny vaccinkandidat kan ge skydd mot multiresistenta Staphylococcus aureus.

11 mar 2015, kl 14:48
0

Ett stort växande problem är multiresistenta Staphylococcus aureus som kan ge livshotande infektioner och det saknas ofta fungerande antibiotika.

Det har tidigare gjorts försök att tillverka ett vaccin mot bakterierna men det har hittills misslyckats. En infektion av dessa bakterier ger normalt sett inte upphov till att man blir immun efteråt. Bakterierna har en förmåga att motverka att det utvecklas ett fungerande immunsvar vilket gör det svårare att tillverka ett vaccin.

Två nyligen gjorda fas III-studier gav nedslående resultat. Vaccinkandidaterna i dessa studier var utformade så att de innehöll en enda komponent från bakterien som var tänkt att ge ett immunsvar.

Nu har tidiga försök från ett multikomponentvaccin publicerats. Den nya vaccinkandidaten är en sammansättning av fem olika delar från bakterien som alla har sjukdomsframkallande funktioner.
Vaccinet som fått namnet 4C-Staph innehåller också aluminiumhydroxid som ibland används för att förstärka vaccineffekten.

Försök på möss och kaniner visade att vaccinet gav ett högt immunsvar. Möss som vaccinerats klarade efteråt av mycket högre nivåer av Staphylococcus aureus än möss som fått ett en-komponentsvaccin.  Forskarna tog även serum från vaccinerade kaniner och injicerade det i möss och dessa fick ett skydd mot bakterierna vilket visar att kaninerna fått ett antikroppssvar.

För att ett vaccin ska vara så effektivt som möjligt vill man att det även ger upphov till ett cellmedierat immunsvar. Man kopplade därför ihop vaccinkandidaten med ytterligare en komponent. Forskarna använde ett immunaktiverande protein som söker upp receptorn som heter TLR7 och mössen som fick detta vaccin klarade därefter av annars dödliga doser av Staphylococcus aureus.

Det pågår andra försök med flerkomponentvaccin i tidiga skeden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng