Annons
Modernas vaccin kan nå Sverige nästa vecka

Modernas vaccin kan nå Sverige nästa vecka

Efter EU-kommissionens godkännande kan Sverige redan i nästa vecka ha tillgång till två covid-19-vacciner.

7 jan 2021, kl 12:33
0

Annons

Sent i går eftermiddag godkände EU-kommissionen på läkemedelsmyndigheten EMA:s rekommendation företaget Modernas vaccin mot covid-19. Det innebär att EU och Sverige nu har tillgång till två vacciner mot covid-19. Vaccineringen med vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech som godkändes 21 december är redan i full gång.

EU har avtal med Moderna om två miljarder doser. För Sveriges del innebär avtalet 3,6 miljoner doser vilket räcker till 1,8 miljoner personer eftersom man behöver två doser för att få fullt skydd. Den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström säger till Dagens nyheter att de första leveranserna av Modernas vaccin kan nå Sverige redan nu på måndag. Under den första veckan väntas 11 000 doser och till slutet av februari 182 000.

94-procentigt skydd

Liksom Comirnaty är Modernas vaccin ett så kallat mrna-vaccin. Det innehåller genetiskt material som kodar för ytproteiner på coronaviruset. Vaccinet får kroppens egna celler att under en period producera dessa virusproteiner och immunförsvaret börjar då tillverka antikroppar mot dem så att immunitet uppstår.

Modernas covid-19-vaccin studerades i en stor klinisk prövning med omkring 30 000 deltagare. Skyddseffekten utvärderades bland cirka 28 000 individer mellan 18 och 94 år som inte haft covid-19 tidigare. Sammantaget visade studien att vaccinet ger 94 procent skydd mot covid‍-‍19. Vaccinet har inte testats på gravida eller barn.

De vanligaste biverkningarna var smärta vid injektionsstället, trötthet, huvudvärk, muskelsmärta, ledvärk, frossa och feber, som vanligtvis varade i några dagar. Biverkningarna var vanligare hos yngre än äldre samt efter den andra dosen.

Nästa vaccin som sannolikt är på tur för ett EU-godkännande är Astrazenecas. Det har tidigare sagts att detta kan bli aktuellt i slutet av januari. EMA rapporterade nyligen att den rullande granskningen av detta vaccin fortfarande pågår och att ytterligare data från studierna ska rapporteras in. Företaget har ännu inte ansökt om godkännande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng