Miss i vaccinationslagen

Idag får det i registret inte framgå vilken BVC som vaccinerat. Det vill Smittskyddsinstitutet ändra.

4 sep 2013, kl 09:34
0

Vid årsskiftet fick Sverige ett vaccinationsregister. Men enligt lagen får bara vårdgivaren, det vill säga landsting eller privat vårdgivare, som ansvarat för vaccinationen registreras. Lagen medger inte att det finns uppgift om vilken skola, vårdcentral eller BVC som utfört vaccinationen.

Nu vill Smittskyddsinstitutet att lagen ändras så att uppgifter om vaccinerande enhet samt dosnummer, som idag inte heller får registreras, får läggas till de nuvarande obligatoriska uppgifterna.Att man idag inte kan registrera var vaccinationen utförts är enligt Nils Blom, chefsjurist ett misstag.
– Socialdepartementet missade att ta med det i lagstiftningen. Det fanns med i utredningen, men glömdes bort på vägen.
Eftersom det behövs ett riksdagsbeslut kan det ta lite tid innan lagen ändras, upp till ett år, tror Nils Blom.

Uppgift om var vaccinationer utförs behövs av flera skäl, ett är att uppföljningen med till exempel riktade insatser till enheter som systematiskt avviker från det allmänna vaccinationsprogrammet blir möjliga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng