Minskad smuggling av Rohypnol

Det är inte längre flunitrazepam som toppar tullens lista av beslagtagna bensodiazepiner. En förklaring kan vara de skärpta straffen för smuggling av just den substansen.

21 jan 2008, kl 17:06
0

Annons

Förra året beslagtog tullen endast 2 517 flunitrazepamtabletter, men totalt sett över 200 000 tabletter som klassas som narkotika.
? För några år sedan skärptes straffet för illegal införsel av flunitrazepam, säger Lars Hansson vid Tullverket.
? Det kan vara så att smugglarna nu bytt varugrupp eftersom straffet inte är skärpt för andra bensodiazepiner.
Men om förra årets radikalt minskade beslag av Rohypnol är en tendens som håller i sig, vill han inte skriva under på.

Tendensen bort
från flunitrazepam har synts i beslagen sedan några år tillbaka, säger Lars Hansson, även om den lilla mängden beslagtagna flunitrazepam förra året är exceptionellt litet.
En annan förändring är att de flunitrazepamtabletter som beslagtagits under senare år, främst varit illegalt tillverkade. Tidigare var beslagen främst tabletter som illegalt avletts från den legala handeln.
Vilken substans som idag är den mest insmugglade kan Lars Hansson inte säga.
? Tyvärr buntar man ihop alla de andra bensodiazepinerna i en grupp.

I Tullverkets
och Rikskriminalpolisens rapport om drogsituationen 2007, är slutsatsen att det tidigare omfattande missbruket av legalt tillverkade narkotikaklassade läkemedel, i första hand bensodiazepiner, har minskat, men till stor del förbytts i missbruk av illegalt tillverkade preparat.
Trenden är tydlig och förklaras främst med en dramatiskt ökande smuggling av illegalt tillverkade narkotikaklassade läkemedel och läkemedelssubstanser från Kina och Indien enligt rapporten.
En klar trend är att internet får en allt viktigare roll som forum för beställningar av läkemedel inklusive narkotikaklassade sådana.
Roche drog 2004 in försäljningen av produkten Rohypnol i Sverige, men substansen flunitrazepam marknadsförs idag av ett annat bolag.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng