Ministrar enades om EU:s nya forskningsprogram

Ministrar enades om EU:s nya forskningsprogram

EU:s forskningsministrar har enats om inriktningen för EU:s nya ramprogram för forskning 2021-2027.

3 dec 2018, kl 10:06
0

Vid ett möte i EU:s konkurrenskraftsråd enades forskningsministrarna om inriktningen för Horisont Europa, EU:s nya ramprogram för forskning och innovation för åren 2021-2027.

– Att investera i kunskap är helt avgörande för Europas konkurrenskraft, välfärd och utveckling. Sverige har därför arbetat hårt, både inför och här på mötet, för att vi skulle kunna nå enighet kring detta. För att klara av att möta våra stora samhällsutmaningar måste vi jobba tillsammans, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Den 7 juni presenterade EU-kommissionen sitt förslag till ramprogram för forskning och innovation för perioden 2021–27. Programmet blir det nionde ramprogrammet för forskning och innovation sedan 1984.

Det övergripande syftet är att stimulera forskning och innovation som kan hjälpa EU-länderna att möta samhällsutmaningar och uppnå FN:s hållbarhetsmål samtidigt som den europeiska industrins konkurrenskraft ökas.

Ramprogrammet består av tre så kallade pelare benämnda (I) vetenskaplig spetskompetens (II), globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft samt (III) innovativa Europa. Inom pelare I finansieras grundforskning, forskningsinfrastruktur och forskarrörlighet. Inom pelare II finansieras framförallt samarbetsprojekt mellan universitet, näringsliv och offentlig sektor. Inom pelare III finansieras innovation, med stort fokus mot små- och medelstora företag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng