Annons

Mindre antibiotika till djuren

Mellan 2010 till 2012 sjönk försäljningen av antibiotika för djur med 15 procent i Europa.

21 okt 2014, kl 09:18
0

Foto: IstockPhoto

I 18 av 20 länder minskade den europeiska försäljningen av antibiotika till djur enligt en sammanställning gjord av EMA. Nedgången varierade med 0,4 till 49 procent i de medlemsländer som lämnade information mellan åren 2010 och 2012.

Försäljningsdata samlas in årligen av European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption. ESVAC som är en kooperation mellan ländernas myndigheter och EMA.
– De senaste siffrorna som pekar mot en positiv trend gällande ett ansvarsfullt användande av antibiotika till djur inom Europa är mycket välkomna, säger David Mackay som är chef för EMAs avdelning för veterinärmedicin i ett pressmeddelande.
Han anser också att det finns utrymme för ytterligare minskningar och att ett mer rationellt användande av antibiotika till djur behövs som en fortsättning av EU-kommissionens handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Enligt medlemsländerna kan nedgången bero både på ökade restriktioner mot antibiotika och på grund av en ökad medvetenhet om antibiotikans nackdelar. Men även variationer i mängden djur kan ligga bakom det minskade användandet. Fler analyser ska mer exakt försöka fastställa orsakerna.

I Sverige minskade antibiotikaanvändningen med elva procent från en av de redan lägsta nivåerna. Störst förändring såg man i Nederländerna som minskade sin användning med 49 procent, men i landet använder man fortfarande fem gånger så mycket antibiotika som i Sverige.

ESVAC-projektet startade 2010 av EMA för att få ett samlat grepp på antibiotikaanvändning bland djur och med tiden ansluter sig allt fler länder. 2012 ingick 26 nationer och i dessa finns uppskattningsvis 95 procent av EUs djurpopulation för livsmedelsproduktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng