Annons

Miljoner i gåvor
till danska apotek från industrin

Danska apotekare och apotekskedjor har tagit emot åtminstone elva miljoner danska kronor från läkemedelsföretag. Det hävdas i en rapport från det danska läkemedelsverket.

17 okt 2003, kl 15:16
0

Cirka elva miljoner danska kronor har danska apotekskedjor och privata apotekare fått i form av olika gåvor av läkemedelsindustrin under ett år. Undersökningen, som gjorts av det danska läkemedelsverket, visar att apoteken tagit emot bland annat vin, choklad och teaterbiljetter, men också stöd till utlandsresor och arrangemang med mer generellt innehåll, till exempel kurser i personlig utveckling.
Företagen har använt ett par miljoner för att marknadsföra sina produkter i reklam som ges ut av apoteken och ungefär lika mycket för att få bra plats i hyllorna för sina produkter.
Även i Danmark ska apoteken expediera den billigaste av utbytbara mediciner. I media har det med anledning av rapporten spekulerats i att vissa apotek ser till att dessa inte finns på lager för att istället kunna erbjuda kunden ett dyrare preparat.

Apotekare slår ifrån sig
Undersökningen bygger på frivillig rapportering från läkemedelsföretagen vilket, påpekar läkemedelsverket, troligen innebär att det är större summor i omlopp.
Av de elva miljonerna är det två stora kedjor som tagit emot drygt sju miljoner medan drygt fyra danska miljoner gått till mindre privatägda apotek.
Danmarks Apotekerforening menar att det till stor del handlar om oklara regler för vad som anses tillåtet och hävdar att den etiska nämnd som finns i Danmark för medicinsk information givit klartecken för bidrag till den typen av arrangemang som Läkemedelsverket kritiserat. Rapporten blir därför vilseledande, även om det förstås också finns gåvor och bidrag värda att kritisera, menar föreningen.