Annons
Biomarkörer i fokus i satsning på immunterapi

Biomarkörer i fokus i satsning på immunterapi

Ett amerikanskt samarbete mellan det offentliga och industrin ska förbättra behandlingen av cancer.

13 okt 2017, kl 10:16
0

Totalt 215 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,7 miljarder svenska kronor, satsas i ett nytt samarbetsprojekt mellan amerikanska myndigheter, organisationer och läkemedelsföretag.

Under fem år ska nyligen bildade Partnership for accelerating cancer therapies, Pact, arbeta med att öka förståelsen för hur de nya immunterapierna inom cancer verkligen fungerar. De nya läkemedlen har ofta visat god effekt, samtidigt som vissa patienter inte svarat på behandlingen.

Syftet med Pact är därför att identifiera, utveckla och validera biomarkörer för att öka förståelsen för varför immunterapi fungerar bättre för vissa patienter och för att kunna förutsäga olika patienters svar på behandlingen.

Samarbetet leds av den amerikanska hälsomyndigheten National institutes of health, NIH, som med 160 miljoner dollar också står för den största delen av finansieringen.

Enligt ett pressmeddelande från myndigheten är behovet av att utveckla och standardisera biomarkörer för immunterapier akut för att de nya behandlingarna ska kunna gynna ”maximalt antal personer”.

De 11 läkemedelsbolag som ingår i samarbetet står för en miljon dollar om året var, under fem år, vilket motsvarar totalt 55 miljoner dollar.