Mer pengar till reklam än vad företagen redovisar

Läkemedelsindustrin satsar mycket mer pengar på reklam och marknadsföring än vad de själva hävdar. Den slutsatsen drar två kanadensiska forskare i en artikel i Plos Medicine.

7 jan 2008, kl 13:20
0

Annons

Enligt analysföretaget IMS satsade läkemedelsindustrin i USA 27,7 miljarder dollar på marknadsföring år 2004. Men den sanna siffran är betyligt högre enligt två kanadeniska forskare som granskat siffrorna. Deras genomgång visar istället att det var 57,5 miljarder dollar som användes till marknadsföring. Det är nästan dubbelt så mycket som de 29,6 miljarder som gick till industrins forskning samma år.

Enligt forskarna är siffrorna från IMS felaktiga av flera anledningar. Bland annat räknar inte IMS med kostnaderna för de säljsamtal som företaget har med läkare. IMS tar inte heller hänsyn till de kostnader som går till fas IV-studier, det vill säga den uppsamling av data som sker efter att ett läkemedel lanserats. Enligt de kanadensiska forskarna är dessa studier i mycket stor utsträckning marknadsföring, 75 procent studierna sköttes till exempel enbart av företagens säljavdelningar och inte från deras forskningsavdelningar.

I sin artikel skriver forskarna att till skillnad från industrins egna uppskattningar är deras beräkningar transparanta. De hoppas därför att de nya siffrorna bättre ska kunna ligga till grund för en diskussion kring företagens fokus på marknadsföring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng