Annons

Mer läkemedel mot depression och hjärtsjukdom till de äldsta

Ny statistik från Socialstyrelsen om läkemedelsanvändning hos personer över 80 år tyder på en bättre läkemedelsbehandling när det gäller hjärtsjukdomar och sömnbesvär. Ökningen av antiinflammatoriska läkemedel samt kalciumblockerare är däremot mer problematisk.

22 aug 2002, kl 11:39
0

? När det gäller behandling för hjärt-kärlsjukdomar kan vi konstatera att förskrivningen förändrats i positiv riktning. Samtidigt innebär fler läkemedel större risker för biverkningar. "Bättre" läkemedelsanvändning kan innebära att man avstår från vissa läkemedelbehandlingar för personer som är 80 år eller äldre, säger Johan Fastbom, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De som är 80 år och äldre utgör idag 5 procent av Sveriges befolkning men konsumerar 19 procent av alla läkemedel. Det är de sjukaste äldre ? och därigenom de känsligaste ? som använder mest läkemedel och därför utsätts för en betydande risk för läkemedelsproblem av olika slag.

En jämförelse mellan 1999 och 2001 visar att det för vissa läkemedel skett betydande förändringar i förskrivningen till äldre, som till stor del tyder på en mer ändamålsenlig behandling:

* ACE-hämmare och betablockerare ordineras i allt större utsträckning, vilket tyder på att fler äldre hjärtpatienter får en behandling som följer moderna riktlinjer.

* Ungefär 14 procent av alla äldre idag använder antidepressiva läkemedel jämfört med cirka 1 procent i slutet av 1980-talet, då depression bland äldre var underbehandlat. Under de senaste 10 åren har det således skett en kraftig ökning i förskrivningen, men aktuella uppgifter visar inte i vilken utsträckning "rätt" person får "rätt" behandling.

* Färre som använder lugnande och sömnmedel ordineras långverkande bensodiazepiner, som kan leda till dagtrötthet och öka risken för förvirring och fall.

Förskrivningen av kalciumblockerare ökar. De används vi högt blodtryck och kärlkramp, men utgör inte förstahandsalternativ vid dessa tillstånd. Orsaken till denna utveckling är oklar.

De totala kostnaderna för läkemedel som expedieras mot recept i hela befolkningen uppgick under första halvåret 2002 till 12,1 miljarder kronor. Detta var 7,4 procent (830 miljoner) mer än under första halvåret 2001.

Läkemedel för att behandla förhöjda blodfetter var den grupp vars kostnader ökade kraftigast under första halvåret 2002. Landstingens kostnader för första halvåret 2002 jämfört med första halvåret 2001 var 76 miljoner kronor högre (16 procent). Ökningen ligger huvudsakligen på de så kallade statinerna, till exempel simvastatin (Zocord) och atorvastatin (Lipitor). Statiner är förstahandspreparat för behandling av höga blodfetter hos patienter med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.