Medicinpriset till pionjärer inom RNA-interferens

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin tilldelas de amerikanska forskarna Andrew Fire och Craig Mello för deras upptäckt av den cellulära processen RNA-interferens.

2 okt 2006, kl 16:12
0

Annons

RNA-interferens (RNAi), som förekommer hos växter, djur och människor, kan beskrivas som en biokemisk process där dubbelsträngade RNA-molekyler bryter ned motsvarande mRNA-molekyler. Effekten blir att genuttrycket ifråga släcks och proteinbildningen upphör.

RNAi har stor betydelse för regleringen av gener, skyddet mot virusinfektioner och håller hoppande element i arvsmassan i schack. Fire och Mello var de första som beskrev fenomenet i den vetenskapliga litteraturen 1998.

Upptäckten har idag få terapeutiska implikationer.

– Men läkemedel som är baserade på RNAi är under utveckling. Det som i dagsläget kommit längst är en läkemedelskandidat mot ögonsjukdomen makuladegeneration, säger Göran Hansson, professor och ordförande i Nobelkommittén för medicinpriset till Läkemedelsvärlden.

Läs mer om RNA-interferens i en tidigare artikel i Läkemedelsvärlden (se direktlänk här intill).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng