Måste sänka priserna mer

Läkemedelsföretagen har inte sänkt priserna på äldre läkemedel tillräckligt enligt beräkningar från TLV.

24 jan 2014, kl 12:38
0

I höstas kom regeringen och Läkemedelsindustriföreningen, Lif, överens om att sänka priserna på äldre läkemedel. Anledningen till uppgörelsen var att modellen med internationella referenspriser som föreslagits i läkemedels- och apoteksutredningen då skulle förkastas. En modell som Lif var mycket kritiska till. 

Enligt uppgörelsen med regeringen skulle priserna på läkemedel som är äldre än 15 år sänkas med 7,5 procent. Den första prissänkningen skulle ske den 1 januari i år och det skulle under 2014 leda till kostnadsbesparingar på 400 miljoner kronor.

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, följt upp kostnadsminskningen. Enligt ett dokument som myndigheten lämnat till regeringen blir kostnadsminskningen endast 390 miljoner kronor.

Enligt dokumentet är det Lifs ansvar att se till att den återstående besparingen på tio miljoner kronor genomförs, och branschföreningen kommer att samarbeta med TLV för att se till att det sker. TLV föreslår att resultatet ska rapporteras till regeringen senast den 17 mars.

Överenskommelsen gjordes mellan Lif och regeringen, och enligt TLV har benägenheten att delta i uppgörelsen varierat hos företag som inte är medlemmar i Lif. Lifs medlemsföretag har sänkt priserna med 295 miljoner kronor, jämfört med beräknade 307 miljoner. Däremot har parallellhandlare inom föreningen Läkemedelshandlarna sänkt priserna med förväntade 78 miljoner kronor. Företag inom Föreningen för generiska läkemedel har bara sänkt sina priser med 10 miljoner kronor, mot det förväntade 20 miljoner. Andra företag som inte ingår i någon av föreningarna sänkte bara priserna med 8 miljoner, mot beräknade 46 miljoner.

Prissänkningarna gäller apotekens inköpspris, AIP, som jämförs med priserna den 31 oktober 2012. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng