Maning till försiktighet med läkemedelsstentar

Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket manar nu till försiktighet med läkemedelsavgivande stentar i hjärtats kranskärl. Det efter att man i Göteborg valt att stoppa behandlingsmetoden då det visat en liten ökad risk för ökad blödning och plötslig hjärtdöd.

6 okt 2006, kl 13:17
0

Annons

Anledningen är att det på senare tid har visats att patienter som fått en sådan stent insatt i högre grad drabbas av nya hjärtinfarkter och död. Flera olika sammanställningar visar nu att stentarna fungerar bra under det första året, men att risken sedan ökar.

– Det är problematiskt eftersom vi har opererat in saker i kroppen vars långtidseffekter vi inte riktigt känner till, säger Lars Grip, professor och hjärtläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för prioriteringsgruppen för härtsjukvården inom Socialstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Trots stoppet är inte riskerna alarmerande höga.

– Vi misstanker är att den ligger på en halv till en procent per år, säger Lars Grip till Dagens Nyheter.

I ett gemensamt uttalande från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skriver man: ?I avvaktan på de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården rekommenderar Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, med hänvisning till försiktighetsprincipen, att sjukvården bör vara återhållsam med nyinsättande av dessa läkemedelsavgivande stentar.?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng