Många slags sömnstörningar

Det finns uppemot ett hundratal olika typer av sömnstörningar. Man brukar dela in dem i fyra huvudgrupper. ? Insomnia, sömnbrist. Svårighet att somna på kvällen eller att bibehålla sömnen under natten. Inklusive för tidigt uppvaknande, kombinerat med trötthet och sämre dagfunktion.? Hypersomnia, ökat sömnbehov. Svårt att hålla sig vaken under dagen. En form är narkolepsi, som är […]

13 jul 2002, kl 22:00
0

Det finns uppemot ett hundratal olika typer av sömnstörningar. Man brukar dela in dem i fyra huvudgrupper.
? Insomnia, sömnbrist. Svårighet att somna på kvällen eller att bibehålla sömnen under natten. Inklusive för tidigt uppvaknande, kombinerat med trötthet och sämre dagfunktion.
? Hypersomnia, ökat sömnbehov. Svårt att hålla sig vaken under dagen. En form är narkolepsi, som är kopplad till en skada på korta armen av kromosom 6.
? Rubbad dygnsrytm. Den biologiska klockan går fel. Sömnen är förskjuten, så att personen exempelvis somnar klockan 8 på kvällen och vaknar klockan 3.30 på morgonen. Kan vara genetiskt betingad. Patienter med en speciell ögonskada, som leder till att ögats näthinna inte registrerar ljuset, kan behandlas med melatonin för att justera patientens biologiska klocka.
? Parasomnia. Störningar som uppkommer under sömnen, som mardrömmar, sömngående, sängvätning etc. 
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng