Magsår och magblödningar med spironolakton

Patienter på spironolakton löper ökad risk för GI-blödningar och magsår. Det visar en holländsk studie i BMJ.

18 aug 2006, kl 13:24
0

Enstaka fallrapporter indikerar att patienter som behandlas med spironolakton drabbas av fler magsår och blödningar i det övre GI-området än dem som inte behandlas med spironolakton.

Därför gjordes en populationsbaserad fall-kontroll-studie ur en primärvårdsdatabas i Holland. Alla patienter som var över 18 års ålder mellan 1 januari 1996 och 30 september 2003 inkluderades. Primär effektparameter var förekomst av GI-händelse – blödning eller magsår. Patienter med alkoholism och eller gastrointestinal cancer exkluderades. Totalt inkluderades 306 645 patienter, där man hittade 523 fall av magsår (209) eller övre GI-blödning (314). Medelåldern var 63,4 år. Dessa matchades mot 5 230 kontroller – tio kontroller per fall som matchades för datum för första händelse, kön och ålder.

Bland de patienter som använde spironolakton hittades en 2,7 gånger så stor, signifikant ökad risk att drabbas av en GI-händelse. Sambandet ökade med högre doser spironolakton. Däremot var inte ökade doser av loopdiuretika eller amilorid förknippat med ökad risk för GI-händelser. Användningen av andra läkemedel var också högre bland fallen än bland kontrollerna.

Därmed drar författarna slutsatsen att spironolaktonanvändning ökar risken för gastrointestinal blödning eller gastroduodenalt magsår. De menar också att både läkare och patienter bör informeras för risken för GI-händelser vid användning av spironolakton.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng