LV förstärker varning för falskt grapeextrakt

FRÅN RIKSSTÄMMAN: Läkemedelsverket kommer inom kort att återigen varna för interaktioner mellan påstådda grapefruktkärneextrakt och warfarin. Det berättade Barbro Gerdén, Läkemedelsverket, vid ett symposium på Riksstämman i Göteborg idag.

29 nov 2006, kl 14:03
0

Annons

Beredningar som påstås innehålla grapefruktkärneextrakt och hjälpa mot infektioner marknadsförs sedan en tid bland annat på så kallade internetapotek.


Två patienter som behandlas med warfarin hade druckit sådana extrakt i tre dagar, vilket ledde till att de fick kraftigt förhöjda så kallade INR-värden. En av patienterna fick allvarliga hudblödningar.


Läkemedelsverkets efteranalys visade att preparaten som patienterna tagit inte innehöll grapefruktextrakt utan bland annat konserveringsmedlet bensetoniumklorid, som hämmar metabolismen av warfarin via kroppens så kallade P450-enzymsystem.


Enligt Barbro Gerdén kommer Läkemedelsverket snart att varna allmänhet och förskrivare om de falska grapeextrakten. Redan för ett drygt år sedan informerade man en första gång på sin webbplats.
– Nu kommer vi att förstärka denna varning utifrån analysresultat som vi sänt in för vetenskaplig publicering, säger Barbro Gerdén till Läkemedelsvärlden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng