Annons

LV förstärker varning för falskt grapeextrakt

FRÅN RIKSSTÄMMAN: Läkemedelsverket kommer inom kort att återigen varna för interaktioner mellan påstådda grapefruktkärneextrakt och warfarin. Det berättade Barbro Gerdén, Läkemedelsverket, vid ett symposium på Riksstämman i Göteborg idag.

29 nov 2006, kl 14:03
0

Beredningar som påstås innehålla grapefruktkärneextrakt och hjälpa mot infektioner marknadsförs sedan en tid bland annat på så kallade internetapotek.


Två patienter som behandlas med warfarin hade druckit sådana extrakt i tre dagar, vilket ledde till att de fick kraftigt förhöjda så kallade INR-värden. En av patienterna fick allvarliga hudblödningar.


Läkemedelsverkets efteranalys visade att preparaten som patienterna tagit inte innehöll grapefruktextrakt utan bland annat konserveringsmedlet bensetoniumklorid, som hämmar metabolismen av warfarin via kroppens så kallade P450-enzymsystem.


Enligt Barbro Gerdén kommer Läkemedelsverket snart att varna allmänhet och förskrivare om de falska grapeextrakten. Redan för ett drygt år sedan informerade man en första gång på sin webbplats.
– Nu kommer vi att förstärka denna varning utifrån analysresultat som vi sänt in för vetenskaplig publicering, säger Barbro Gerdén till Läkemedelsvärlden.