Lovande resultat för ny demensbehandling

Forskare vid Karolinska institutet har med en ny behandling visat lovande effekter mot Alzheimers sjukdom.

16 feb 2015, kl 11:47
0

Den testade behandlingen innebär att patienterna fått implantat som stimulerar en viss typ av nervceller.

För att försöka stoppa nedbrytningen av de kolinerga nervcellerna har forskare vid Karolinska institutets centrum för alzheimerforskning tillsammans med neurokirurgiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och ett danskt bioteknikföretag försökt tillföra nervtillväxtfaktor, NGF, direkt till alzheimerpatienters hjärnor. Med en mycket exakt kirurgi placerades cellkapslarna i basala framhjärnan på sex patienter med Alzheimers sjukdom, för att se om frisättningen av NGF skulle ge någon effekt på de kolinerga nervcellerna.

Forskarna kunde se en signifikant ökning av ChAT-enzymet i ryggvätska, en specifik markör för fungerande kolinerga nervceller. Forskarna kunde också se att minnesförsämringen gick långsammare jämfört med obehandlade patienter.
Resultaten är alltså positiva, men måste tolkas försiktigt eftersom det var få patienter i studien, påpekar forskarna som publicerat sina resultat i vetenskapstidskriften Alzheimer's & Dementia.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng