Lovande resultat av ny antiviral covid-19-kandidat

Lovande resultat av ny antiviral covid-19-kandidat

En ny typ av antiviral terapi halverade risken för svår covid-19 även hos vaccinerade i en fas III-studie.

10 feb 2023, kl 08:44
0

En placebokontrollerad fas III-studie bland närmare 2 000 covid-19-patienter visade en god effekt av det experimentella läkemedlet peginterferon lambda. En injektion med läkemedelskandidaten halverade ovid-19-infekterade personers risk att behöva besöka akuten eller läggas in på sjukhus. Studien är publicerad i New England journal of medicine.

Peginterferon lambda stimulerar immunsvar

Även om covid-19-pandemin börjar komma in i en mer kontrollerad fas fortsätter coronaviruset att vara ett allvarligt hot mot människors liv och hälsa över hela världen. Tack vare vaccinerna och att allt fler har haft infektionen ökar immuniteten mot covid-19 i befolkningarna. Men personer i sårbarare grupper med sänkt immunförsvar riskerar ändå att bli allvarligt sjuka och även avlida av sjukdomen.

För att skydda dessa stora grupper behöver det komma fram fler effektiva antivirala behandlingar. Det amerikanska företaget Eiger biopharmaceuticals hoppas att bolagets experimentella läkemedel peginterferon lambda ska bli ett värdefullt tillskott i behandlingsarsenalen.

Substansen är ett så kallat typ III-interferon, en grupp av proteiner som kroppens immunförsvar producerar som försvar mot virusinfektioner. En subkutan injektion med peginterferon lambda stimulerar patientens immunreaktion mot viruset utan att orsaka inflammation som vissa andra immunsubstanser gör.

Eiger utvecklar läkemedelskandidaten främst som behandling mot en allvarlig virusinfektion i levern, men prövar i ett projekt som nu nått fas III den även mot covid-19.

Halverad risk

I den aktuella studien deltog hälso- och sjukvård i Brasilien och Kanada. Personer som testat positivt för covid-19 och tillhörde utvalda riskgrupper fick erbjudande om att delta. Erbjudandet gick bland annat till dem som var 50 år eller äldre, hade diabetes, läkemedelsbehandlat högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, kronisk njursjukdom, lungsjukdom eller fetma. Andra riskgrupper som ingick i studien var rökare, organtransplanterade och personer som fick cancerbehandling med kemoterapi.

De som tackade ja randomiserdes till att antingen få en inejktion med peginterferon lambda eller placebo.

Av sammanlagt 931 som fick läkemedelskandidaten blev 25 så sjuka i covid-19 att de antingen behövde övervakas på en akutmottagning eller lägga in på sjukhus. I placebogruppen hände detta 57 av 1 018 personer. Den statistiska risken för allvarliga komplikationer av covid-19 var därmed hälften så hög för dem som fått peginterferon lambda.

Forskarna beskriver i studien biverkningarna av behandlingen som milda.

Inte känsligt för virusets mutationer

Studien var en av de första som prövade en covid-19-behandlingen i en till största delen vaccinerad befolkning. Fyra femtedelar av försökspersonerna var vaccinerade mot covid-19. Effekten av behandlingen var lika god bland vaccinerade som ovaccinerade.

Olika varianter av coronaviruset dominerade under olika tidsperioder i studien, men detta förändrade inte behandlingseffekten av peginterferon lambda.

– En viktig egenskap hos den här behandlingen är att den inte påverkas av mutationer hos viruset eftersom den verkar genom att stimulera kroppens eget svår på virusinfektioner, framhåller en av studiens ledande författare, den kanadensiska forskaren Jordan Feld i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng